Original Social Conditions

#1: Do not detract from existing values

The proposal has a colossal negative impact on the scenic, wilderness, nature, spiritual, and intrinsic values. It would not merely detract from, it would destroy exisiting values.

#2. Do not detract from recreational use

It would greatly detract from rock climbing and bush-walking and cycling and the occasional para-glider, as well as nature appreciation and the experience of wildness.

#3. Do not impede, replace, reduce capacity or require restricted access on the existing road corridor

The existing road corridor includes the Pinnacle Car Park and the MWCC is a critic of the carpark. Indeed it is a critic of the entire road corridor calling it unsafe and impractical, slow, narrow and expensive to retain. This is highly suggestive of the true attitude toward the Pinnacle Road. 

#4. Deliver an indistinguishable cableway corridor

The cableway corridor would be five kilometres long, over a thousand metres high and it would tower bus-sized objects over the heads of walkers on a dozen tracks as well as several roads. And they would move up and down day and night. It would not be indistinguishiable.

#5. Align the cableway corridor to minimise visual intrusion and quantity of pylons

To minimise visual intrusion the cable car would align itself with the back of the mountain, not its face.

#6. Provide a visually-unobtrusive pinnacle facility

Even on their own "magic wipe" visualisation, even from a great distance, the pinnacle facility is visible. Up-close, it would be a brutal monstrosity dominating the Pinnacle.

#7. Preserve Wellington Park

To preserve is "to keep something in its existing state". The cable car would, irrevocably, transform the Mountain Park. 

From "Conditions" to "Considerations"

The getting of wisdom led the MWCC to change their own goal posts. Alterations that strengthen a proposal are a hallmark of flexibility, adaptability and commonsense, but in this case, the "Conditions" were redescribed merely as Considerations and each was watered down. New considerations were added, but they were segregated into two classes: A and B. Why two classes? 

PRIORITY A

  1. The number one value became "co-exist with the mountain"; and "improve family-friendly access". Preserve intrinsic values was dropped.

  2. "Deliver an indistinguishable cableway corridor" was restricted to only require "little to no permanent clear-felling". What does impermanent clear-felling even mean?

PRIORITY B

Why are some "Key Values" now only PRIORITY B?

  1. An entirely new key consideration was added: "Fund the project privately and don't rely on a taxpayer bailout." The MWCC may not rely on taxpayers for funding or a bailout, but will they refuse to accept one? They have admitted that they would take money for enhancements like bike tracks.

  2. The cableway corridor alignment value was altered to "take maximum advantage of terrain".

  3. The key condition of a visually-unobtrusive pinnacle facility was restricted to "when viewed from both the City of Hobart looking towards the mountain, and looking from the existing carpark at the Pinnacle." How it looks from other angles is not mentioned.

  4. The simple preservation of Wellington Park consideration was altered to include "Value-add to the ongoing management". What that technobabble means in English is not explained.

In 2018, the MWCC altered its Social Conditions yet again. They were simplified, the two-tier priorities were re-combined into one.

  1. No white elephant: Fund the project privately and do not rely on a taxpayer bailout.

  2. Keep the road open: Do not require reduced or restricted access on the existing road corridor.

  3. No scar: Deliver an indistinguishable cableway corridor that requires little to no permanent clear-felling of vegetation.

  4. Co-exist: Do not reduce or restrict existing recreational use.

  5. Least visual impact: Align the cableway corridor to minimise visual intrusion and quantity of pylons.

  6. Respect the skyline: Provide a visually-unobtrusive pinnacle facility, when viewed from both the City of Hobart looking towards the mountain, and looking from the existing carpark at the Pinnacle.

  7. Convenient and Family Friendly: Improve family friendly access and provide a base terminal with ease-of-access to and from the city, in particular the waterfront zone, including mixed-mode integration with existing transport options.

  8. Give Back: Value-add to the ongoing management and preservation of Wellington Park.